Povratak na naslovnicu broja | Povratak na arhivu vjesnika

IN MEMORIAM

NADA VODVARSKA - FUČIĆ, dr med 07.11.1921. - 12.05.2009.

U svibnju 2009 g. preminula je naša umirovljena kolegica dr. Nada Vodvarska Fučić, prvi specijalista transfuzijske medicine u Rijeci.

Rođena je 7.11.1921 g. u Splitu. Osnovnu školu i realnu gimnaziju pohađala je u Zagrebu gdje je i upisala medicinski fakultet i diplomirala 1947.g. Nakon završenog studija obavila je liječnički staž u Rijeci (05.1947 - 05.1948) u Civilnoj bolnici «Braća dr. Sobol» u svojstvu liječnika pripravnika gdje se po prvi put susrela s davateljima krvi.

Šestomjesečni tečaj iz transfuziologije završila je u Zavodu za transfuziju krvi u Beogradu te položila odgovarajući ispit potreban za rad u transfuzijskoj ustanovi. Od 1949. do 1950. godine radila je u Općoj bolnici «Braća dr Sobol» Rijeka, s time da je dio radnog vremena provodila u Kabinetu za transfuziju krvi, a dio na internom odjelu. Od 1950. do 1952. godine radila je u Zagrebu u Stanici za transfuziju krvi, a 1951.g. je položila stručni ispit. 1953.g. vraća se u Rijeku prvo kao šef Kabineta, a kasnije Stanice za transfuziju krvi pri Općoj bolnici «Braća dr Sobol» Rijeka. U prosincu 1961.g. polaže specijalistički ispit iz transfuziologije i postaje prvi specijalist te struke u Rijeci.

U funkciji šefa Stanice za transfuziju krvi, a kasnije Zavoda za transfuziju krvi ostaje do odlaska u starosnu mirovinu 30. 06. 1983. g. Dr. Fučić je svakako postavila temelje za razvoj transfuzijske medicine na ovim područjima i svojim je samoprijegornim radom ostavila neizbrisiv trag.

Što drugo reći osim jedno veliko HVALA našoj kolegici, a svima koji su je poznavali i radili uz nju ostaju samo sjećanja. Postoji izreka da se „čovjek rađa i nestaje kao meteor, ponekad iza njega ostane svjetlost". Pa, ja vjerujem da će Nadu Vodvarska-Fučić svi pamtiti po svjetlosti koju je iza sebe ostavila!

Prof.dr.sc. Sanja Balen, dr.med.

Povratak na naslovnicu broja | Povratak na arhivu | Na vrh stranice