Povratak na naslovnicu broja | Povratak na arhivu vjesnika

Krvna grupa i odlazak Malog Trampa

Svijetlo! Kamera! Akcija!


Dr.sc. Ana Hećimović, spec. trans. med.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinuSir Charles Spencer Chaplin bio je britanski, a kasnije i holivudski glumac, zvijezda nijemog filma, režiser, scenarista i muzičar. Chaplin je jedan od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u eri nijemog filma, ali i općenito. U svojim filmovima je nastupao kao glumac, režiser, scenarist, producent i kompozitor. Njegov lik "Skitnice" (The Tramp) bio je nadaleko prepoznatljiv; lutalica otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja, potkresanih brkova kao zaštitni znak, koji nosi uski kaput, prevelike hlače i cipele, polucilindar te bambusov štap.

Charlie Chaplin rođen je travnja 1889. u Walworthu u Londonu. Njegovi roditelji bili su zabavljači u varijeteu, a rastali su se prije nego što je Charlie navršio tri godine. Njegov otac Charles Chaplin stariji bio je romskog porijekla. Odan alkoholu, nije imao prisan odnos sa sinom. Chaplinov otac umro je 1901 godine, kad je Charlie imao dvanaest. Bolest grla okončala je pjevačku karijeru Chaplinove majke. Njena prva psihička kriza javila se 1894. kad je nastupala u The Canteenu, vojnom kazalištu blizu Londona. Krize su bile sve češće te je Chaplin završio u sirotištu u Lambethu u Londonu, a nakon nekoliko tjedana završio je u londonskoj školi za siromašne. Tamo je bio i njegov mlađi brat. Kako bi preživjeli, mlada braća Chaplin držali su se zajedno. Dok su bili dječaci, odlazili su u varijete, a obojica su se dokazala na pozornici. Chaplinove rane godine očajnog siromaštva izvršile su veliki utjecaj na njegove likove. Teme u njegovim filmovima u kasnijim godinama oživjet će scene njegovog djetinjstva u siromašnom Lambehtu. Karijera mu je trajala 65 godina, od kazališta u Engleskoj, u kojima je nastupao kao dječak, pa skoro sve do smrti, koja je stupila u 88. godini. Imao je buran život.


Bloddy Brillian - briljantna monografija o povijesti transfuzijske medicine - zadnjih 100 godina

Ništa nije tako pomoglo u nagovoru pravnika, zakonodavaca i javnosti, o potencijalnoj ulozi krvnih grupa i njihovog određivanja u slučajevima dokazivanja očinstva, nego kao što je to učinio slučaj tada već planetarno poznate filmske zvijezde Charlie Chaplina. Bio je u pedesetim godinama, također poznat i po zavodničkim sposobnostima pa je tako imao kratku aferu s ne tako poznatom, ali vrlo lijepom mladom glumicom Joan Barry. Kada je ta veza pukla, Chaplin je pristao platiti njeno preseljenje iz Kalifornije u New York. Međutim, njegov mir je kratko trajao, jer ga je mlada glumica i dalje uhodila i uznemiravala te kada je zatrudnjela, tražila je od njega novac. On je to odbio, a ona je informaciju pružila medijima. Očekivano, vijest je bila na naslovnicama svih novina, jer je u to vrijeme bio jedan od najpoznatijih osoba Svijeta. Protiv njega je započela nemilosrdna kampanja. Kolumnistica trač novina Hedda Hopper u tome je prednjačila. Chaplin je odbijao sve optužbe, međutim Sud je odlučio da mora plaćati 125$ tjedno za majčinu njegu te 4600$ za zdravstvene troškove. Sud je također odlučio da se provede utvrđivanje očinstva nakon djetetovog petog mjeseca života. Očinstvo bi utvrđivalo tri liječnika, neovisno. Ako bi dva od tri liječnika utvrdilo da Chaplin nije otac, optužba ne bi bila potvrđena. Testiranjem je potom utvrđeno da je Chaplinova krvna grupa O, krvna grupa mlade glumice A, a krvna grupa djeteta B. Time je sve bilo jasno. Ali, samo za liječnike, ne i za suca Vrhovnog suda države Kalifornije, koji je ukinuo prijedlog za odbacivanje tužbe i suđenje se nastavilo. Trajalo je. Premda je prvostupanjska odluka porote opet išla u korist Chaplina, iako u toj odluci nisu uzeti u obzir rezultati testiranja, nego Chaplinova popularnost, drugostupanjska odluka bila je protiv njega. Snažnu ulogu na mišljenje porote odigrali su tekstovi trač rubrike Hedde Hooper i činjenica da ama baš nitko na sudu nije priznao rezultate testiranja očinstva. Chaplin je proglašen ocem Carol Ann i morao ju je financijski uzdržavati do njene 16-te godine. Njegov ugled i karijera bili su narušeni, a za njega je započela noćna mora. U to vrijeme, a bilo je to vrijeme „makartizma“* Chaplin je bio optuživan i za „neameričke aktivnosti“ i osumnjičen da je komunistički simpatizer, a J. Edgar Hoover** se pobrinuo da mu se poništi ponovni ulazak u SAD iz kojih je, zbog svih nastalih okolnosti, iselio u Švicarsku. Chaplin je na sve to rekao da je i u tom slučaju bio predmet laži i obmana, što je vjerojatno bila i istina. Umro je na Božić 1977. godine u Vevey-u, u Švicarskoj.

Međutim, njegov slučaj očinstva mobilizirao je mnoge; znanstvenike, pravne stručnjake i savjesne novinare koji su pisali da je to bila presuda protiv znanosti, prirode i istine te da je Kalifornija odlučila da je crno bijelo, da su dva i dva pet te da ono što je gore, da je dolje. Uskoro, 1952 godine, državna zakonodavna tijela te Američka odvjetnička komora predložili su „Uniform Act on Blood Test to Determine Paternity“. Propis je oblikovan tako da onemogućava donošenje odluka o očinstvu mimo znanstvenog vještačenja.

* makartizam -protuljevičarsko, antikomunističko raspoloženje 40-tih i 50-tih u SAD-u – ime je dobilo prema republikanskom senatoru J. McCarthyju koji je predvodio u optužbama - najčešće neutemeljenim

** J. Edgar Hoover- direktor FBI, manipulator i jedan od najmoćnijih Amerikanaca 20. stoljeća. Do danas je ostao kao jedna od najmračnijih i najbizarnijih figura moderne Amerike. Vodio je FBI sve do svoje smrti, unatoč pokušajima mnogih predsjednika da ga maknu s jedne od najmoćnijih pozicija u Americi. A on je tijekom svog mandata, koji je trajao punih 48 godina, radio pod administracijom osam američkih predsjednika. Odnosno, držao ih u šaci.

Povratak na naslovnicu broja | Povratak na arhivu | Na vrh stranice