Povratak na naslovnicu broja | Povratak na arhivu vjesnika

Uvodnik

Drage kolegice i kolege,

„Minila je i ová“, rekli bi moji Dalmatinci, i, čini mi se još brže nego prošla, a jedino što tješi činjenica kako je malo sporije protjecala od one koja je pred nama. Razmišljanje o brzini proteka vremena samo je dokaz podužeg životnog i radnog iskustva ili jednostavnije rečeno, godine proizvodnje dolje potpisane.

Što ukratko reći o 2018. godini? Kao i sve ostale, za transfuzijsku struku bila je standardno radna u svim segmentima našeg rada. Standardno smo se brinuli o zalihama, validirali, verificirali, provjeravali, umjeravali, ispitivali, testirali, distribuirali, nadzirali,…, standardno smo se nastojali i nastojimo standardizirati, uz dozu straha, dozu iščekivanja, dozu strepnje i dozu radosti. Baš smo jedna neobična struka u kojoj temperatura hladnjaka dobiva ponekad jednako vrijednu razinu kao neko protutijelo, a GDPR doseže vrijednost razine zaliha O neg koncentrata eritrocita. I, kada se upitamo gdje je kraj novim regulativnim zahtjevima suočimo se s nekim novim, na prvi pogled apsurdnim, a na drugi, za sigurnost liječenja bolesnika važnim normama. Čini nam se kako niti jedna grana ljudske djelatnosti, ne samo medicine, nije toliko regulirana, a s drugog gledišta nije toliko empatijski zahtjevna, ljudski iskreno topla jer je bazirana na nesebičnosti i dobroti malih plemenitih ljudi. Ovo malih je zaista figurativno jer su oni zapravo najveći i najbolji ljudi našeg društva, naših zajednica. Upravo oni su nam omogućavali svaki radni dan, sve naše aktivnosti koje nas ponekad muče, kojima se dičimo, ali i od kojih u konačnici i živimo. Zanimljiva je ova naša djelatnost uz svu dinamičnost, stres i nepredvidljivost nosi u sebi i radost susreta sa iskonskom dobrotom. Zapravo smo privilegirani kada to osvijestimo sebi samima.

Donijela je 2018. godina i prve transfuziologe koji su uspješno završili petogodišnju specijalizaciju. Čini nam se dugo dok ih čekamo da stečeno znanje počnu primjenjivati i zamjenjivati naše „stare kosti“ u operativi, a istovremeno se jako radujemo svakome od njih s vjerom da smo postavili dobre temelje za njihove stručne karijere.

Važan temelj je svakako edukacija koje nije nedostajalo ni u godini koju ispraćamo. Dva ovogodišnja tečaja pokazala su našu stalnu potrebu za znanjem. Mikrobiologija u transfuzijskoj medicini je područje koje pobuđuje veliko zanimanje brojnih polaznika, ne samo transfuziologa, a skup vodećih hrvatskih imunohematologa iznjedrio je dugo željene smjernice za RhD testiranje bolesnika i trudnica.

Uz sav naš stručni trud i rad, složiti ćete se da ćemo 2018. godinu ipak najviše pamtiti po neponovljivim trenucima radosti koje su svima u Hrvatskoj priuštili nogometni viceprvaci svijeta i svjetski prvaci u tenisu. Sigurna sam kako naš projekt s oxytocynom ne bi uspio da se provodio tijekom tih neponovljivih događaja jer nam je razina svima bila nemjerljivo visoka!

Dragi moji, neka Vas uspomene na te zvjezdane trenutke drže u optimizmu, neka Vam Božićna radost ozari srca, Božićni mir ispuni dane, a Božićni blagoslov ostane s Vama tijekom cijele 2019. godine. Zdrava i sretna Vam bila!

I, nasmiješite se prvoj osobi koju sada sretnete – to je Vama najljepši Božićni dar!

Vaša
Irena Jukić

Povratak na naslovnicu broja | Povratak na arhivu | Na vrh stranice