Povratak na naslovnicu broja | Povratak na arhivu vjesnika

Uvodnik

Drage kolegice i kolege,

Nedavno je pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za transfuzijsku medicinu održan stručni skup o fotoferezi, uz veliki broj sudionika i zanimljiva izlaganja inozemnih gostiju. Pitate se zašto to spominjem u Uvodniku našeg Vjesnika? Zato što je već u drugom broju Transfuziološkog vjesnika, koji je svjetlo dana ugledao u rujnu 1992. godine naša draga kolegica dr Ivanka Bosanac napisala tekst o uvođenju novog postupka „ekstrakorporalne kemoterapije“ pod naslovom „Fotofereza“. Dakle, naš vjesnik je uvijek, i prije 27 godina, bio aktualan i informirao struku o novostima iz svijeta

Vjerujem kako ćete i u ovom broju pronaći zanimljiva štiva, informacije i izvješća. Stalno molimo i pozivamo sve vas na suradnju jer sigurno imate vrijedne informacije koje bi rado podijelili s ostalim kolegama. Ovo je ponovo prigoda za zamolbu kako bi naše glasilo bilo vrijedno svoga imena. Pošaljite nam bar neke osvrte, prikaze nekih zanimljivih slučajeva ili izvješće s nekog zanimljivog skupa. Svjedoci smo kako se održava puno različitih stručnih skupova, simpozija na kojima su i transfuziolozi pozvani predavači ili bar zainteresirani slušači. Izvijestite o tim događanjima u našem stručnom glasilu, podijelite nove spoznaje jer znanje raste dijeljenjem i širenjem informacija.

Jedan zanimljiv skup je pred nama – 9. Transfuzijski dani koji će biti održani u Vukovaru od 11. do 13. listopada ove godine. Grad heroj biti će domaćin transfuziolozima, ginekolozima, neonatolozima i svima koje žele čuti novosti u dijagnostici, prevenciji i liječenju hemolitičke bolesti novorođenčeta. Tema je sigurno zanimljiva i vjerujem kako će okupiti veliki broj naših kolega i suradnika koji će razmijeniti nove spoznaje u ovom području, a jednako tako vjerujem kako će nam boravak u Vukovaru potaknuti novu energiju i iznjedriti novi optimizam. Naš dragi kolega dr Edin Zujović dočekao je 18. studenog 1991. godine u podrumu bombardirane i razorene bolnice i zajedno s ostalim osobljem skrbio o bolesnicima i ranjenicima, i ne samo glede transfuzijskog liječenja. Rado će nam biti pravi domaćin i objasniti kako je u tim, za današnje zahtjeve naše struke nezamislivim okolnostima funkcionirala transfuzijska medicina. A istina je, funkcionirala jest.

Nadam se i vjerujem kako ćemo prije najavljenih Transfuzijskih dana uspjeti prebroditi još jedno, za našu struku uvijek neizvjesno ljeto glede zaliha krvnih pripravaka i dostatne opskrbe. S radošću vas izvješćujem kako će svim članovima Hrvatskog društva za transfuzijsku medicinu od idućeg broja „Blood Transfusion“ stizati na e-mail adresu. Želim vam svima dobro zdravlje, ugodan zasluženi odmor i dobru akumulaciju energije za nove izazove koji su pred nama i našom, nikad monotonom strukom.

Vaša
Irena Jukić

Povratak na naslovnicu broja | Povratak na arhivu | Na vrh stranice